keskiviikko 29. tammikuuta 2014

John Boyne: Kuudes mies

Kuudes mies on kolmas Boynelta lukemani romaani. Tällä kertaa kertojaäänenä on 20-vuotias Tristan Sadler. Hän taisteli ensimmäisessä maailmansodassa Iso-Britannian puolesta. Koulutusjakson aikana, Aldershotissa, Tristan tutustui Williin. He olivat samassa koulutusryhmässä, nukkuivat vierekkäisissä sängyissä ja ystävystyivät. Sodan keskellä Will julistautuu aseistakieltäytyjäksi ja hänet teloitetaan petturina. Syyskuussa 1919 Tristan matkustaa junalla Lontoosta Norwichiin, Willin kotikaupunkiin. Hän haluaa palauttaa Willin Marian -siskolle nipun rintama-ajan kirjeitä, mutta se on toissijainen syy hänen vierailulleen. Tristan kantaa sisällään salaisuutta, jonka toivoo pystyvänsä paljastamaan Marianille. Heidän istuessaan kahvilassa ja kävellessään pitkin katuja Tristan palaa Willin ja hänen yhteisiin hetkiin. Hän kertoo läheisen ystävyyden onnesta, epätoivon hetkistä Pohjois-Ranskan taisteluhaudoissa ja syyn siihen, miksi hänestä tuli kuudes mies.

Boyne on yksi lempikirjailijoistani. Minulla oli ladattuna tähän paljon odotuksia. Sain koskettavan, kiinnostavan, taitavasti kirjoitetun lukuelämyksen. Minulle teksti oli helppolukuista, otteessaan pitävää ja tarina eteni mukavasti. En ole sotakirjallisuuden ystävä, mutta tässä millään siihen liittyvällä mässäilty. Suomennos on hyvä ja kansi todella kaunis.

*****

3 kommenttia:

 1. Minä en ole kyllä yhtään syttynyt Boynelle. Mutta kaunis kansi tässä kirjassa kyllä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi erilaista luettavaa on niin paljon, ettei tarvitsekaan pitää samoista kirjoista. Ajattelin kokeilla sinun suosikkiasi Tyrskyt jossain vaiheessa. :)

   Poista
 2. Tämä oli huikea...kiva, että pidit tästä, niin minäkin :)

  VastaaPoista