lauantai 1. maaliskuuta 2014

Herman Koch: Lääkäri

Marc Schlosser on yleislääkäri. Hän pitää vastaanottoa, jossa potilaalle on riittävästi aikaa, pyrkii vastaamaan potilaan toivomalla tavalla ja kirjoittaa tarvittaessa reseptin tai lähetteen erikoislääkärille. Hänellä on vaimo Caroline, ja kaksi tytärtä. Hänet kutsutaan valvontalautakunnan eteen hoitovirheen takia. Näyttelijä Ralph Meier, perhetuttu ja potilas on kuollut. On kuitenkin mahdollista epäillä ettei kyseessä ollut hoitovirhe vaan harkittu valinta olla toimimatta niin kuin pitäisi. Olihan Marcilla hampaankolossa Ralphia kohtaan, joka katseli tämän vaimoa himoitsevasti ja entäs tapahtumat Meierin pariskunnan kesähuvilalla, jonne Schlosserin perhe oli kutsuttu viettämään lomaa?

Tarinaa kerrotaan Marcin silmin ja tapahtumat avautuvat lukijalle lopulta hyvinkin avoimesti ja rehellisesti. Kun uskoo vakaasti johonkin ihminen voi tehdä mitä vain koston voimalla, vaikka lopputulos ei olisikaan omaksi eduksi.

Kirjoittaminen tänne blogiin viivästyi, kun selkä jämähti ja katselin helmikuussa muutenkin ahkerasti olympialaisia. En muista enää kaikkia kirjan herättämiä ajatuksia. Luin Herman Kochin Illallisen viime vuonna, mutta en kirjoittanut siitä. Tänä vuonna kommentoin Katrin postaukseen Illallisesta seuraavasti: Luin tämän viime vuonna. Mielestäni kokonaisuus oli ihan kiva, mutta ei tämä mikään järisyttävä ollut. Jotain kertoo sekin etten muista tästä enää juuri yhtään mitään. Ajattelin kuitenkin lukea Lääkärin tänä vuonna. Lainasin tähän kommenttini, koska nyt tuntuu valitettavasti samalta, kun Lääkärin lukemisesta on parisen viikkoa. Lukihan sen mielellään, mutta en tule muistamaan tätä mitenkään erityisenä kirjana. Henkilöt eivät tuntuneet läheisiltä eikä mikään ollut erityisen kiinnostavaa.

**

2 kommenttia:

  1. Kochilta voi näköjään odottaa mitä vain. Kirjojen ihmissuhteet ovat aika kinkkisiä ja kirjoissa tapahtuu salassapidettyä ja peiteltyä rikollisuutta. En ole Kochin kirjojen ystävä, mutta jokin niissä vetää puoleensa. Inho.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiteytät hyvin Kochin kirjojen ihmissuhteet. Jospa seuraavan kirjan osaisin jo jättää väliin. Riippuu varmaan aiheesta ja miten muut kirjan kokevat. Lukupinossa varmasti on parempaakin.

      Poista