keskiviikko 15. elokuuta 2012

Suzanne Collins: Matkijanärhi - Nälkäpeli 3

Muutama päivä sitten sain Nälkäpeli-trilogian päätökseen. Täytyy myöntää, että pieni haikeus iski, koska pidin sarjasta todella paljon ja odotin uutta osaa aina innolla kirjastosta. Ensimmäinen osa oli paras, koska se sai innostumaan tarinasta. Nämä pitkittivät aina jonkun muun aloitusta, koska halusin tietää mitä tapahtuu ja saada kirjan seuraavalle odottajalle. Nyt en jonotustilannetta tarkistanut, mutta silloin, kun tämä tuli minulle jonossa oli 24 varausta. Blogin aikana olen oppinut, että nuortenkin puolelta löytää todella kiinnostavaa luettavaa, vaikka ei kuuluisikaan kohderyhmään. Mikäköhän on seuraava sarja, josta tykkään näin paljon?

Katniss on pelastettu Nälkäpelistä vyöhykkeelle 13 kapinallisten toimesta, mutta selviytyneiden joukko on todella pieni. Peeta on Capitolin vankina eikä voinnista ole takeita. Katniss vierailee vanhalla kotivyöhykkeellään, joka on tuhottu voittajien kylää lukuun ottamatta, ja monet ovat saaneet surmasa. Vaikka Katniss perheineen saa asuinpaikan ja turvan vyökkeellä 13 sopeutuminen sinne ei ole helppoa. Ihmiset asuvat maan alla, päivät ovat etukäteen ohjelmoituja ja säännöt tiukkoja. Kapinalliset haluavat, että Katniss ryhtyy heidän keulakuvakseen, Matkijanärheksi. Matkijanärhen on tarkoitus innostaa  propagandavideoissa- ja mainoksissa vyöhykkeiden asukkaita taistelemaan vapauden puolesta.

Sodan syttyminen on vain ajan kysymys, ja Katniss suostuu tehtäväänsä vaikean pohdinnan jälkeen. Suostumuksen edellytyksenä on kuitenkin hänen ehtojensa noudattaminen. Katniss haluaa itse tappaa Presidentti Snown ja mukaan todelliseen taisteluun. Se on kuitenkin vaikeaa, koska hänet halutaan pitää sivussa turvallisuuteen vedoten. Samalla hän pohtii suhdettaan Peetaan ja Galeen. Hän pitää molemmista eikä voi koskaan unohtaa heitä kumpaakaan. Valintaa ehtii pohtia sitten, jos he kaikki selviävät sodasta.

Sodassa tapetaan paljon ihmisiä. Välillä on vaikea tietää kenellä on puhtaimmat jauhot pussissaan. Päähenkilöt saavat kestää raakuutta ja henkistä tuskaa. Sotaa enemmän olisin halunnut tietää sodan jälkeisistä tapahtumista.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti