lauantai 20. huhtikuuta 2013

Julie Kibler: Matkalla kotiin

Matkalla kotiin on kertomus kahdesta naisesta ja heidän elämästään. Isabelle on vanha valkoinen nainen ja Dorrie, Isabellen kampaaja ja ystävä, on nuorempi musta nainen. Isabelle pyytää Dorrieta ajamaan hänet hautajaisiin yli tuhannen mailin päähän. Matkalla Isabelle alkaa kertoa Dorrielle nuoruutensa rakkaudesta, Robertista. Isabellen suvun palvelijoina olivat pitkään toimineet Prewittien suvun jäsenet. Robert on perheen taloudenhoitajan poika. Heidän välinen ystävyytensä saati rakkautensa ei ole 1930-luvulla yhteiskunnan asettamien sääntöjen mukaan hyväksyttävää. Isabellen ja Robertin kotikaupungissa on kylttejä, joissa kielletään mustia liikkumasta ulkona auringonlaskun jälkeen. Mustien ja valkoisten kanssakäyminen ei ole vain laitonta, se on hengenvaarallista. Varoituksista huolimatta Isabelle ja Robert valitsevat rakkauden. Eri kasteista tulevat vanhemmat eivät tietenkään hyväksy nuorten tekemää valintaa ja rakkauden hinta on todella kova. Kirjassa liikutaan kahdessa eri aikatasossa. Välillä ollaan Isabellen nuoruudessa, välillä Dorrien nykyhetken ongelmissa, joihin kuuluvat luotettavuusongelmat uuteen hyvään mieheen ja teinipojan toilailut tyttöystävän hyväksi.

Isabellen tarina on ehdottomasti kirjan parasta antia, mutta luin Dorriestakin mielelläni. Kirjassa minua ärsytti eniten Isabellen ahdasmielinen ja tunteeton äiti. Dorrien ongelmat tuntuivat Isabellen tarinan rinnalla aivan mitättömiltä, mutta Dorrien osuudet toivat kirjaan vaihtelua. Kansi ja kirjan kieli olivat mielestäni hyviä ja kirjaa oli helppo lukea. Laina-aika meinasi vahingossa umpeutua enkä voinut uusia varattua aineistoa, joten luin kirjan viimeiset reilut sata sivua arki-iltana yöunien kustannuksella - onneksi. Yhdessä kohtaa ajattelin, että ei tässä varmaan enää kummia tapahdu, mutta onneksi luin kirjan loppuun asti. Minusta kirja oli tosi hyvä. Luin ennen blogiaikaa Piiat kirjan, josta pidin hieman enemmän kuin tästä. Kirjailijan esittelylapussa kerrottiin, että Kibler kirjoittaa juuri toista romaaniaan. Jään mielenkiinnolla odottamaan.

*****

1 kommentti:

  1. Minäkin jään innolla odottamaan sitä kirjailijan toista romaania :) Tässä oli omat puutteensa, mutta silti erittäin koukuttava kirja <3

    VastaaPoista