lauantai 28. huhtikuuta 2012

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo

Tarkoin vartioitu talo on tarina venäjän viimeisen tsaarin valtakauden lopusta. Vuonna 1915 Kašinissa asuvan maalaispojan Georgi Daniilovitš Jatšmenevin elämä mullistuu, kun hänen pelastaa kylään saapuneen Venäjän suuriruhtinas Nikolai Nikolajevitšin hengen. Suuriruhtinaan suosituksesta Georgi päätyy asumaan Pietarin Talvipalatsiin tsaari Nikolai II:n hoviin. Hänen tehtävänään on huolehtia kruununperijä Aleksein turvallisuudesta. Poikaa pidetään pumpulissa sairastamansa hemofilian takia eikä sairaudesta aluksi kerrota edes uudelle henkivartijalle. Jätettyään perheensä ja menneisyytensä Georgille avautuu odottamaton mahdollisuus yltäkylläisyyden keskellä, jollaista hän ei koskaan uskonut saavansa. Köyhän kansan tyytymättömyys hallitsijaa kohtaan kuitenkin koko ajan kasvaa ja ajat muuttuvat epävarmemmiksi. Vaikka sota ei näytä aluksi vaikuttavan Talvipalatsin arkeen tsaari lähtee kuitenkin sotajoukkojen johtoon. Tsaaritar ja kaksi vanhinta tytärtä haluavat auttaa haavoittuneita sotilaita sairaalassa. Georgi on hyvin kiintynyt tsaarin perheeseen ja ihannoi heitä uskollisesti. Hänellä ja Alekseilla on läheinen, melkein veljellinen suhde, kun taas Georgin ja tsaarin nuorimman tyttären Anastasian välille syttyy kielletty rakkaus. Rakkautta ei kuitenkaan estä pelko paljastumisesta. 

Toisaalta Talvipalatsissa eletyn ajan rinnalla kulkee kuvaus Georgista 1980-luvun Lontoossa. Georgin vaimo Zoja sairastaa syöpää, jota ei voida parantaa. Tieto Zojan enemmin tai myöhemmin tulevasta menetyksestä tuntuu Georgista musertavalta. Zoja kuitenkin haluaa ottaa kaiken irti jäljellä olevasta ajasta ja pyytää, että he matkustaisivat Suomeen lähelle entistä kotimaataan. Suomesta he päättävät jatkaa vielä Pietariin, vaikka ajatus ei aluksi tunnu Georgista hyvältä hän tietää, että menneisyys on kohdattava nyt tai ei koskaan. Neva-joki virtaa, keskeneräinen silta on saatu valmiiksi ja Talvipalatsi seisoo uljaana muistoja täynnä. 

Tarina on monikerroksinen ja nuoruus Venäjällä ja vanhuus Englannissa punoutuvat  hienosti yhteen. Enemmän minua kuitenkin kiinnosti Georgin nuoruuden tapahtumat, mutta eri ajankohdat toivat tarinaan mukavaa vaihtelua. Henkilöt olivat mielenkiintoisia. Rasputiniin vaikutusvalta ja pahuus tuntui ajoittain pelottavalta. Rakkaustarina kaiken muun sisällä on koskettava ja ihana. 

Tämä oli toinen kirja, jonka olen lukenut John Boynelta. Pidin tästä vielä enemmän kuin Poika raidallisessa pyjamassa kirjasta. Jos antaisin tähtiä tai pisteitä tämä saisi minulta täydet. Kirja piti hyvin otteessaan ja tekstin fontti oli mukavan isoa, sopi siis väsyneillekin silmille. Kansi on myös kaunis ja kutsuva. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti