torstai 10. toukokuuta 2012

Chris Cleave: Little Been tarina

Little Bee on nigerialaistyttö, joka kotimaansa epävakaiden olojen vuoksi päätyy Englannin ulkomaalaisten säilöönottoyksikköön. Oltuaan siellä kaksi vuotta Little Bee lähtee luvatta ja ilman papereita pois. Hän tuntee Englannista yhden ainoan pariskunnan Sarah ja Andrew O' Rourke. Menneisyydessä he kohtasivat Little Been kotimaan rannalla. Rannalla tapahtui järkyttäviä asioita, jotka he ovat yrittäneet unohtaa. Lyhyt kohtaaminen jätti heihin kaikkiin kuitenkin pysyvät jäljet.

Andrewn käyntikortin osoitteen turvin Little Bee ilmestyy heidän kotiovelleen. Sarah on juuri jäänyt leskeksi Andrewn tehtyä itsemurhan. Hänen neljä vuotias Charlie poikansa on pukeutunut Batman asuun, koska haluaa suojautua ja suojella äitiään kaikilta pahiksilta. Asiat, jotka on yritetty unohtaa pomppaavat pintaan ja saavat uusia tasoja, kun nämä naiset kohtaavat menneisyyden kauhunsa. Lyhyen yhdessä olon jälkeen Sarah haluaa auttaa, että Little Bee voisi elää turvassa ja vapaana. Hänestä tulee ikään kuin osa perhettä. Ennen pitkää he löytävät itsensä siltä samalta rannalta ja uhmaavat kuolemaa.

Tartuin tähän kirjaan toisten bloggaajien kehujen ja kiinnostavalta kuulostavan tarinan perusteella. Kirjassa on kaunis kansi, iso selkeä fontti, nasevaa dialogia ja kun se on aika lyhyt ajattelin, että se sopii hyvin välipalaksi paksumpien kirjojen väliin. Joudun kyllä toteamaan, etten lukenut tätä niin nopeasti tai lumoutuneesti kuin olin ajatellut. En pitänyt Sarahista henkilönä ja minua vaivasi se kuinka paljon Little Bee joutui pohtimaan kuinka tappaisi itsensä missäkin tilanteessa. Tottakai se oli ihan ymmärrettävää, mutta silti. Vuorotteleva kerronta Sarahin ja Little Been välillä oli mukava rakennevalinta. Tarina on surullinen, mutta edes katkeraa huumoria minä en tästä löytänyt. Tai minua ei ainakaan mikään hymyilyttänyt. Voisin kuitenkin lukea toisenkin Chris Cleaven kirjan, koska yhden kirjan perusteella on vaikea tuomita kirjailijan koko potenttiaalia.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti