lauantai 13. huhtikuuta 2013

Sarah Waters: Vieras kartanossa

Hundreds Hall on englantilaisen yläluokan suvun, Ayresien kotikartartano. Kartano sijaitsee etäällä muista kylän asukkaista ja kärsii kiistattomasta rappiosta, vaikka se halutaan kaikin keinoin kiistää, ja pitää langat käsissä.

Kertojana toimii tohtori Faraday. Hänen äitinsä palveli kartanossa Faradayn ollessa pikkupoika. Kun perheen palvelija Betty tarvitsee lääkäriä Faradayn päätyy sattumalta uudelleen muuttuneeseen Hundredsiin. Hänestä tulee koko perheen lääkäri ja läheinen ystävä. Hän haluaa kuntouttaa toisessa maailmansodassa haavoittunutta Roderickia ja ihailee vanhapiikatytärtä Carolinea. Leskirouva Ayres on myös kiinnostava tutkimuskohde. 

Talossa tapahtuu Bettyn ja Rodin mukaan kaikkea kummallista ikään kuin talo haluaisi sen asukkaile pahaa. Aggressiiviseksi käyvä Gyp-koira, kummalliset äänet, siirtyvät huonekalut ja itsestään alkunsa saanut tulipalo asettavat Faradayn lääkärin taidot koetukselle. Onko kyseessä vain vilkas mielikuvitus tai orastava mielenvikaisuus vai onko talossa todella paha henki, joka vaatii Hundreds Hallin asukkailta todella kovaa hintaa yksi kerrallaan?

Olen varmaan viimeinen bloggaaja, joka nyt vasta luki tämän kirjan. Kirja on saanut merkkittävän maininnan ja paljon näkyvyyttä blogeissa - eikä suotta. Periaatteessa kaikki on kohdallaan: mystinen tapahtumapaikka, kiinnostavat henkilöt ja jännite, joka suorastaan pakottaa lukemaan eteenpäin. Odotuksiani lisäsivät blogisuitsutus, ja teoksen kuuluminen Tammen Keltaiseen kirjastoon. Suomentajastakin on pelkästään positiivisia kokemuksia (Helene Bützow). Mutta silti, jokin pieni asia kirjasta jäi puuttumaan, että tämä olisi ollut minulle ihan täydellinen lukukokemus. Yksi syy on ehkä lopun tapahtumissa, mutta sekään ei riitä syyksi, koska en tiedä, millainen loppu olisi ollut parempi. Suosittelen ehdottomasti, jos et ole tätä kartanomatkaa vielä tehnyt. Vieras kartanossa jää lukemisen jälkeen mieleen eikä käytetty aika missään nimessä harmita. Enemmän minua harmittaa etten osaa paremmin analysoida täydellisyydestä puuttuvaa palasta.    

***½

5 kommenttia:

 1. Et ole viimeinen ;) Minulla kirja odottelee lukuvuoroaan hyllyssä, jotenkin olen ajatellut tämän kesäkirjaksi. Perässä tullaan siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulen lukemaan kokemuksesi tästä, kun saat luettua. :)

   Poista
 2. Minustakin kirjassa oli jokin jännite, joka veti lukijaa hyvässä tahdissa eteenpäin, koin kuitenkin myös itse että kirjasta jäi jotain puuttumaan. Ehkäpä voimakkaampia tapahtumia tai dramaattisimpia käänteitä, en tarkalleen tiedä mitä.. :)

  VastaaPoista
 3. Oi, et todellakaan ole viimeinen! =D Waters on vielä kokematta, yksi kirja odottaa vuoroaan hyllyssä, ei ole kuitenkaan tämä, vaikka tätä jahtasin alun perin.

  VastaaPoista
 4. Minä pidin kirjasta kovasti. Pidin sen hitaasta, odottavasta tunnelmasta, epädramaattisuudesta ja ajankuvasta. Waters on taitava. Mutta sitä, kuuluisiko kirja Keltaiseen kirjastoon, en ole ihan varma. :)

  VastaaPoista