tiistai 2. lokakuuta 2012

H. E. Bates: Oi ihana toukokuu

Oi ihana toukokuu ei varmasti paljon esittelyä kaipaa. Monet ovat sen lukeneet tai nähneet TV-sarjana. En ole katsonut sarjaa kokonaan, vaikka katsonkin paljon eri sarjojen DVD-bokseja. Minulla ei ollut ennen lukemista paljon ennakko-odotuksia kirjasta.

Tämä olisi voinut olla parempi lukunautinto keväällä tai kesällä. Tunnelma kirjassa on ihanan kesäinen ja lämpöinen, mutta huonon kesän jälkeen se saa vain kovemmin odottamaan ensi kesää. Olen niin vahvasti kesäihminen ja inhoan pimeyttä, kylmyyttä ja kaamosta.

Jossain tämä oli luokiteltu huumoriksi, mutta ei tämä minkään naurua hersyyttävä minulle ollut. Mamman helähtävät naurunpurskahdukset alkoivat jossain vaiheessa ärsyttämään. En myöskään pitänyt Papan suhtautumisesta tosiin naisiin. Saatan olla tylsä tosikko tai vanhanaikainen, mutta minä en ainakaan katsoisi hyvällä, jos oma aviopuolisoni puristelisi tai suutelisi muita naisia. Papa ja Mamma eivät tosin ole naimisissa, mutta silti.

Alussa Charley menee kuin pässi narussa Larkinien pyörityksessä, mutta oppii pian talon tavoille. Taloushallinnon ihmisenä minua harmittaa Papan suhtautuminen verotukseen. Ei veroilmoitus niin monimutkainen ole. Ja millä kaikki yhteinen rahoitettaisiin, jos kukaan ei maksaisi veroja? Papalla tuntuu olevan tosi hyvä viinapää. Itse sammuisin alta aika yksikön hänen coktailleistaan. Muut perheenjäsenet jäivät minulle hieman etäisiksi.

Oi ihana toukokuu ei jättänyt kylmäksi ja oli kevyttä luettavaa, mutta ei nostattanut suuria tunteita lukemisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti