keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Candace Bushnell: Sinkkuelämää: Carrien nuoruusvuodet

Sinkkuelämää-sarja ja elokuvat olivat mukavaa ajanvietettä. Siskoltani kuulin tästä kirjasta. Hänellä on kirja englanniksi, mutta koska halusin lukea sen suomeksi lainasin kirjastosta. Kyselin kirjasta vähän etukäteen ja koska tiesin ettei juonellisesti kannata odottaa mitään ihmeellistä odotusarvoni kirjaa kohtaan eivät kohonneet liian ylös ja pystyin lukemaan tämän leppoisana kesäkirjana. Yleensä en kauheasti harrasta hömppää, mutta ajattelin, jos isosisko pystyy lukemaan tämän ilman pahaa pettymystä niin kyllä minäkin.

Takakannen teksti kopioitu kustantaja Tammen sivuilta: "Ennen kuin Carrie Bradshaw'sta tuli New Yorkin sinkkuelämän oivaltava havainnoija, hän oli tavallinen pikkukaupungin kasvatti. Lähde mukaan seuraamaan, kuinka 16-vuotiaasta lukiolaistytöstä kasvaa teräväsilmäinen kirjoittaja. Carrien nuoruusvuodet kertoo Carrien viimeisestä lukiovuodesta Castleburyssa, jossa hän asuu isän ja kahden pikkusiskon kanssa. Äiti on kuollut syöpään, mutta jättänyt tyttärelleen perinnöksi feministisen kipinän. Kun sydäntenmurskaaja ja paha poika Sebastian Kydd palaa vuosien jälkeen Castleburyyn, Carrien maailma mullistuu. Koulun tyttöjen salainen päiväuni osoittaa olevansa kiinnostunut juuri Carriesta, ja kaikki vaikuttaa epätodellisen onnelliselta. Rakkauden lisäksi Carriella on kuitenkin myös toinen unelma: hän tahtoo tulla kirjailijaksi. Mutta miksi tuntuu, että tytön on valittava joko poikaystävä tai ura jo 16-vuotiaana? Tarkkanäköiseen tapaansa Carrie analysoi kokemaansa ja ammentaa siitä jutun aiheita. Yliopisto häämöttää nurkan takana, mutta sitä ennen Carrie päättää seurata suurta unelmaansa: edessä on kesä New Yorkissa kirjoittajakoulussa..."

En yleensä kopioi takatekstejä, mutta tästä kirjasta ei juuri kattavampaa esittelyä tarvita. Carrien ja ystäviensä elämä pyörii poikien, hauskanpidon, koulun ja tulevaisuuden haaveiden ympärillä. Noin kymmenen vuotta sitten olisin varmasti pitänyt nuorten päivittäisten murheiden pyörittämisestä enemmän, nyt tuntui vähän, että olen tähän liian vanha, vaikka tämä luokitellaan aikuisten kirjaksi. Ei kuitenkaan kaduta tähän käytetty aika, koska sain tämän tuskattomasti loppuun mihin en kaikkien aloittamieni kirjojen kanssa ole pystynyt. Jossain vaiheessa saatan lukea tämän jatko-osan, mutta sitä ennen tärkeyslistalla on vino pino kaikkea muuta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti